Sukces w branży HoReCa zależy od bardzo wielu czynników. Istotny jest dobry pomysł na biznes, sposób jego działania i obsługi oraz marketing, bez którego w dzisiejszych czasach trudno się wybić. Wiele z tych elementów jest widocznych dla korzystającego z usług, ale są i takie, które są niedostrzegalne z zewnątrz. Mowa tutaj o dostawcach, bez których branża nie miałaby szans działać. W tej branży dobry dostawca to prawdziwy skarb, więc sprawdźmy, jak go wybrać?
Oferta produktów – wąska czy szeroka?
Znane wszystkim powiedzenie, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego, idealnie pasuje do strategii wyboru dostawcy dla branży HoReCa. Jeśli Twoja restauracja ma się wyróżnić na tym konkurencyjnym rynku, to zdecydowanie nie powinieneś stawiać wyłącznie na dostawców oferującym typowe produkty dostępne w każdej knajpie w okolicy. Owszem, jest pula produktów, które są potrzebne w każdej restauracji niezależnie od tego, jaką kuchnię oferuje, ale jest też sporo takich, które mogą pozwolić Ci się wyróżnić.
Do typowych produktów tego rodzaju należą wina, sery i wędliny, których różnorodność może przyprawić o kolorowy zawrót głowy. To od Ciebie zależy, czy będziesz serwować wina dostępne niemal w każdym sklepie czy może postawisz na wina pochodzące z bezpośredniego importu od małych lokalnych producentów. Identycznie wygląda sytuacja z serami czy wędlinami od lokalnych rzemieślników z Francji i Włoch. Wybierając je możesz skomponować menu niespotykane w innych restauracjach w okolicy i dzięki temu dotrzeć do klientów o większych wymaganiach.
Jakość produktów od dostawcy serów, wina czy delikatesów
Przy wyborze dostawcy warto sprawdzić nie tylko ofertę dostępnych produktów, ale również ich jakość. Potwierdzeniem mogą być rozmaite certyfikaty m.in. AOC i AOP w przypadku win czy serów francuskich, które każdy dobry dostawca serów i win ma w swojej ofercie. Dzięki nim masz pewność, że ser czy wino, które będziesz serwować w swoim lokalu, faktycznie pochodzi z danego regionu.
Duży wpływ na jakość produktów oferowanych przez dostawców ma również sposób ich produkcji. Małe, rzemieślnicze zakłady często bardziej zwracają uwagę na jakość na każdym etapie produkcji, niż wielkie przetwórnie. Lepiej postawić na krótką partię wina czy serów z wybranego sezonu, podkreślając jego wyjątkowość, niż decydować się na produkt masowy, w którym trudno znaleźć specyficzne i wartościowe nutki smakowe.
Dobry dostawca serów, wędlin i wina jest terminowy i dba o sposób transportu
Nie mniej ważne od jakości oferowanych produktów jest terminowość dostaw. To dzięki pewności, że zamówienie przyjedzie na czas, możesz swobodnie planować menu swojej restauracji i nie będziesz musiał tłumaczyć klientom, że część dań z karty jest niestety niedostępna.
Drugim ważnym czynnikiem mającym wpływ na to, czy dostawca serów, wędlin i wina zostanie uznany za godnego współpracy, są warunki transportu. Wszystkie wyżej wymienione produkty muszą być przewożone w odpowiednich temperaturach, a odchylenie zarówno w dół jak i w górę ma negatywny wpływ na jakość przewożonych wiktuałów. Nie chodzi tutaj tylko o zepsucie partii towaru, które jest łatwe do zauważenia, ale również o nawet niewielkie zmiany w ich smaku czy konsystencji, będące skutkiem nawet niewielkich wahań temperatury. Warto zatem wybierać dostawców, którzy szczególnie dbają o ten aspekt i w odpowiedni sposób przygotowują oferowane produkty do transportu.
Wróć do listy wpisów