Tarta Flambee, zwana inaczej Flammkuchen to tradycyjne danie kuchni alzackiej przygotowywane na bazie cienkiego ciasta chlebowego, cebuli, boczku i śmietany. Alzacja ze względu na położenie geograficzne (północno-wschodnia Francja i bliskość Niemiec) charakteryzuje się tłustymi i obfitymi potrawami, które mieszkańcy najczęściej komponują z piwem lub winem.
Alzackie entrée
Pierwsze zapiski na temat Flammkuchen pojawiły się pod koniec XIX w. i dotyczyły jego wyrobu. Był to wypiek przygotowywany najczęściej na alzackich wsiach w dniu, w którym pieczono chleb. Resztki, które zostały z surowego ciasta były rozwałkowywane na cienki placek, po czym kładziono na nim farsz i na krótki okres wkładano do gorącego pieca. Dopiero po tym, kiedy piec wytracał maksymalną temperaturę zaczynano wypiek chleba.
Po II wojnie światowej Tarta Flambee zaczęła odchodzić w zapomnienie przez to, że coraz rzadziej spotkać można było tradycyjne piece. Powróciła jednak w latach 60. XX w. dzięki lokalnym restauratorom, którzy do dzisiaj dbają o to, aby rozsławić owe danie. Od 1979 r. nad tradycją wypieku nieprzetrwanie czuwa Bractwo Prawdziwej Tarty Flambee. Flammkuchem traktowane jest jako entrée, czyli przystawka.
Sposób podania tarte flambee
Jak wspomnieliśmy na początku, podstawą jest tutaj ciasto chlebowe i śmietana. Tradycyjnie Tartę Flambee przygotowuje się z boczkiem pokrojonym w słupki i cebulą. Idealnie komponuje się jednak z różnymi serami (Emmentaler, Morbier, Gorgonzola), szynkami (salami, szynka gotowana, szynka długodojrzewająca) grzybami czy owocami (gruszki, figi).
Jeżeli zechcą Państwo nieco zmodyfikować przepis zachęcamy do przygotowania Flammkuchen według naszej receptury. Potrzebne składniki znajdą Państwo w naszym sklepie stacjonarnym oraz online.
Składniki:
- Gotowe ciasto na Flammkuchen,
- Świeża śmietana Creme Fraiche,
- Cebula
- Ser Morbier,
- Salami Rosette,
- Pikantne papryczki.
Przyrządzenie:
Piekarnik rozgrzać do najwyższej możliwej temperatury. W tym czasie ciasto przełożyć na papier do pieczenia, posmarować śmietaną i dodać pokrojoną cebulę. Tak przygotowane ciasto włożyć do rozgrzanego piekarnika. Kiedy się lekko zarumieni (po około 5 minutach) wyłożyć na tartę ser i papryczki. Ponownie wstawić do piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ułożyć na nim plastry salami. Flammkuchen kroimy wedle uznania na kwadraty lub trójkąty i Bon Apetit!
P.S. Flammkuchen idealnie komponuje się z winami alzackimi, które posiadamy w naszej ofercie: Riesling 2018 A.O.C Reserve, Sylvaner 2017 A.O.C
Ciekawostki o Tarta Flambee
Istnieje kilka odmian Flammkuchen:
- Munster (z dodatkiem sera dojrzewającego)
- Ggratinée (z dodatkiem sera gruyère)
- Forestière (z dodatkiem grzybów).
- Tarta flambee tak naprawdę powinno nazywać się tarta flammée. W trakcie tłumaczenia dialektu alzackiego na język francuski wystąpił błąd i zamiast “tarta w płomieniach” nazwano ją “tartą podlewaną alkoholem, podpalaną”.
- Flammkuchen nazywane jest potrawą biesiadną ze względu na możliwość podziału dla kilku osób.