Francja jest częstym kierunkiem podróży, a turystyka to nie tylko zwiedzanie zabytków, podziwianie znakomitości matki natury, czy wspaniałych dzieł rąk ludzkich, ale również próbowanie regionalnych smaków. Jeśli chcesz dokładniej poznać odwiedzane miejsca, to warto poznać regionalne produkty spożywcze. Twojej uwadze polecamy szczególnie regionalne produkty francuskie, które charakteryzują się małą produkcją i regionalną dostępnością. Zobacz, które z nich warto lepiej poznać.
Ciężko sobie wyobrazić odwiedzenie regionu Jury i nie spróbować przepysznego sera Comté, bądź słynnej na cały świat Szampanii i nie skosztować choćby jednego kieliszka Champagne Leroy. Po powrocie do domu zaczynamy wspominać smaki poznanych miejsc i pragniemy znaleźć je w swoim otoczeniu. Jednak nie zawsze jest to możliwe do spełnienia. Wiele spośród wysokiej jakości produktów francuskich są trudne do zdobycia w kraju nad Wisłą.
Crème fraîche – francuska świeża śmietana
Francuska świeża śmietana to produkt, który łączy w sobie słodycz z delikatną kwasowością. Można ją spotkać na każdym kroku we Francji, a w Polsce jest znacznie trudniej dostępna. Gęsta śmietana wykorzystywana zarówno jako dodatek do sosów, zup czy deserów. Najważniejszą cechą owego produkt jest jej zawartość minimum 35% tłuszczu, co sprawia, że nie warzy się podczas procesów obróbki termicznej.
Crème fraîche jest ceniona przede wszystkim za smak, który wzbogaci każdą potrawę. Śmietana ta świadczy często o jakości podawanych dań – tak jak w przypadku Sabaudzkiego przysmaku Tartiflette, którego jednym z głównych składników poza serem Reblochon jest właśnie nasz mleczarski bohater.
Francuskie produkty – słone masło francuskie
Wydawać by się mogło, że masło jest dość podstawowym i mało zróżnicowanym produktem. Jednak we Francji sprawa się delikatnie komplikuje. Kiedy zapytamy ekspedientkę o masło, to okazuję się, że owego masła są co najmniej trzy rodzaje:
- Beurre Doux– klasyczne słodkie masło, które zawiera mniej niż 0,5 % soli.
- Półsłone Beurre demi-sel-, zawiera między 0,5%, a 3% soli.
- Beurre sale – słone, zawiera powyżej 3% soli.
Widząc taką różnorodność trudno się dziwić, że pomiędzy Francuzami trwa odwieczna dyskusja, które masło jest tym najlepszym – prawdziwym. Mieszkańcy północno – zachodniej Francji będą zawzięcie twierdzić, że najlepsze jest masło półsłone. Natomiast mieszkańcy Paryża i okolic nieustannie będą promować swoim zdaniem najlepsze słodkie masło. Dyskusje i spory trwają do dziś, a końca owych niesnasek nie widać. Macie możliwość porównania obu rodzajów masła Beurre Doux/ Beurre demi-sel i zdecydowania, które jest tym prawdziwym, bo właśnie to masło francuskie znajdziecie w naszym sklepie!
Foie Gras czyli pasztet strasburski
Każdy zna nazwę, ale już nie każdy zna produkt. Foie Gras to inaczej „pasztet sztrasburski”. Pod obiema nazwami kryje się przepyszny delikates ze stłuszczonej wątroby gęsi bądź kaczki. Foie Gras podawany jest w najlepszych restauracjach w formie plastrów oraz rozsmarowany na grzance w towarzystwie konfitury z fig lub cebuli.
Niewątpliwie jest to jeden z najbardziej luksusowych produktów spożywczych, który swoje początki zanotował w starożytnym Egipcie, skąd trafił przez Rzym na stary kontynent. Foie Gras najwyższej jakości jest bardzo ciężkie do znalezienia w polskich sklepach, tym bardziej w dobrej cenie. Rozpływające się w ustach Foie Gras z La Maison Masse 1884 znajdziesz w naszym sklepie. Poznaj z nami smaki Francji!