Galettes des Rois to tradycyjne francuskie ciasto, wytwarzane z okazji Objawienia Pańskiego. Z jego spożywaniem łączy się ciekawa tradycja, którą wam przybliżymy w tym krótkim wpisie.
Historia Galettes des Rois
Tradycja Galettes des Rois sięga początku XIV. Niektóre źródła mówią że tradycja ta była kultywowana już w Cesarstwie Rzymskim. Na początku wewnątrz ciasta umieszczano ziarno bobu (fr. fève). Osoba która je znalazła, została uznawana przez domowników za ,,króla’’ lub ,,królową’’ i zakłada specjalnie przygotowaną koronę na głowę.
Co więcej, ciasto dzielono na równe kawałki zgodnie z ilością spożywających je osób. Jeden z nich pozostawał na talerzu dla biedaka, który mógł w tamtym czasie zagościć w domostwie świętujących osób. Z biegiem czasu, ziarno bobu zstąpiono porcelanową figurką. W początkowej fazie, przypominały one wizerunek Dzieciątka Jezus. Obecnie wygląd figurek zależy od inwencji twórczej piekarza, jednak co to zasady ma jednak nawiązywać do Święta Trzech Króli.
Wracając do historii, ciasto było popularne wśród dworu królewskiego. Wedle zwyczaju, kobieta która znalazła ziarno bobu, mogła na jeden wieczór stać się królową i miała prawo do spełnienia jednego życzenia (fr. grâces et gentillesse). Zniesione za panowania Ludwika IV. W tamtym burzliwym okresie (rewolucja francuska), zrezygnowano z produkcji Galettes de Rois w związku z zapotrzebowaniem na mąkę do produkcji chleba(klęska głodu).
Z biegiem czasu
Obecnie bardzo duża część francuskiej społeczności, nadal kultywuje tradycje. Jednak z czasem zanika korelacja z świętem religijnym a pozostaje świecki zwyczaj. Najpopularniejszy rodzaj Galette, wytwarzamy z ciasta francuskiego z nadzieniem migdałowym. Sami, co roku wypiekamy je dla naszych klientów w Flomaro French Bistro & Shop. I wiecie co? Ciasto smakuje nie tylko Francuzom ale również Polacy rozkoszują się jego genialnym smakiem. Zatem, pozostaje nam życzyć smacznego !
Korzystając z okazji, życzymy wam wszystkiego dobrego w nadchodzącym nowym roku !
Team Flomaro
Marek, Robert, Kamil i Florent
Wróć do listy wpisów