Cahors leży tuż nad rzeką Lot. Liczy niewiele ponad 20 000 mieszkańców. Historia tej malowniczej miejscowości sięga I w. p.n.e., do panowania Oktawiana Augusta, kiedy była rzymskim miastem pod nazwą Divona lub Divona Cadurcorum. Posiada wiele zabytków, takich jak Valentré Most (wpisany na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO), Amfiteatr rzymski czy Arc de Diane Cahors. Oprócz wspaniałej architektury, region ten słynie również z gastronomii i obłędnego francuskiego wina.
Kilka słów o “czarnym winie”
W winnicach Cahors produkowane są wina przybierające głęboki kolor fioletu, skąd nazwa “czarne wino”. Nie natrafimy tam na wina białe, co jednak nie stanowi ograniczenia ze względu na zróżnicowane smaki, jak i kolory trunku czerwonego.
Już w VII wieku znane były winnice Cahors, jednak dostęp do nich mieli wyłącznie najbogatsi. Choć w XIX wieku uprawy winorośli zajmowały 60 000 ha to zostały zaatakowane przez filoksera (groźny szkodnik winnic). Wszelkie próby sadzenia nowych odmian przyczyniły się do pogorszenia sytuacji i reputacji regionu. W drugiej połowie XX wieku duża część upraw została ponownie zniszczona przez mrozy. Pozwoliło to natomiast zrekonstruować winnice, a tym samym podwyższono jakość win dzięki czemu w 1972 r. lokalni winiarze otrzymali status AOC.
Aktualnie winnice zajmują 4,2 tys. ha. Rozciągają się przez 60km wzdłuż rzeki Lot. Cahors charakteryzuje się łagodnym klimatem, choć zimy są tam mroźniejsze niż np. w Bordeaux. Ciepłe lata sprawiają, że smak win jest bardziej miałki.
Najsłynniejszy szczep – Malbec
Malbec jest szczepem stanowiącym podstawę każdego wina w Cahors. Jego zawartość szacuje się najczęściej na 70%, choć w ostatnich latach coraz częściej spotkać można wina w 100% pochodzących z tej odmiany. Inne, najczęściej spotykane szczepy w tym regionie to merlot i tannat. Reszta występuje w znikomych ilościach.
W zależności od wieku wina, aromaty początkowo są intensywnie owocowe – wyczuwalne są chociażby jeżyny, śliwki, dojrzałe wiśnie, jak i przyprawy takie jak cynamon czy lukrecja. Z biegiem czasu smak przybiera nuty grzybów leśnych oraz trufli.
Winogrono Malbec jest ciemne i tworzy grona o średnim piramidalnym kształcie. Jego jagody o cienkiej skórce są dość odporne i po osiągnięciu pełnej dojrzałości przybierają ciemnoczarny wygląd. Młode liście są bawełniane, a następnie zielone z opalonymi plamami; w wieku dorosłym są całe lub trądzikowe i mają otwartą zatokę ogonkową w kształcie litery U lub V. Ma miękki miąższ, a liście częściowo czerwienieją jesienią.
Jest dość odporny i energiczny, ale jego przedwczesność sprawia, że jest wrażliwy na opadanie i mróz. Jest również podatny na szarą zgniliznę, mączniaka rzekomego, skorupiaki i skoczki. Chociaż potrzebuje dużo światła i ciepła, może dobrze działać na stosunkowo dużych wysokościach. Najlepiej wyraża się w glebach wapiennych, gliniasto-żwirowych lub gliniasto-wapiennych. Z drugiej strony wilgotne gleby nie nadają się do tego aby osiągnął swój pełny potencjał, potrzebuje czasu na dojrzewanie.
World Malbec Day i kuchnia Cahors
Dokładnie 17 kwietnia 1853 r. przyszły prezydent Argentyny Domingo Faustino Sarmiento przedłużył projekt rozbudowy argentyńskiego winiarstwa, czego skutkiem było m.in. sprowadzenie z Francji szczepów Malbec. Stał się on wizytówką Argentyny, o czym świadczy fakt, że 75% upraw Malbeca znajduje się właśnie tam. We Francji jest to zaledwie 6 000 ha.
Ze względu na popularność win w tym regionie, często jada się potrawy, które współgrają ze wspomnianym trunkiem: wołowinę czerwone mięso, gulasze. Cahors jest również znane z trufli i Foie Gras.
Wina z regionu Cahors we Flomaro
AOP Cahors Petite étoile – Mas des Etoiles
Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, jak pieczona kaczka, kurczak curry, ale również z serem Comte AOP. Wino to posiada wspaniały rubinowy kolor i posmak dojrzałych owoców wiśni i śliwek. Dostrzec można również aromat tytoniu, kwiatów i pieprzu.
Château Ponzac
Pasuje do wołowiny, drobiu czy baraniny. Wyczuwalny aromat jeżyn, gorzkiej czekolady, kawy. Finisz przypomina suszoną herbatę i soczystą, dojrzałą wiśnię. Taniczny akcent i wyraźna kwasowość.
Mas des Etoiles Soif d’étoiles
Kolejne wino bardzo dobrze współgrające z wszelkimi rodzajami mięsa. W smaku zauważalne są aromaty drewna i dojrzałych ciemnych owoców, jak śliwki, wiśnie. Trunek bogaty w smaku, choć nigdy nie przytłaczający.
Château de Chambert Cahors 2012
Biodynamiczne wino produkowane z zachowaniem wszelkich zasad dotyczących uprawy i późniejszego wytwarzania. Poszczególne czynności odbywają się w konkretnych fazach księżyca i ustawieniach planet, zgodnie z gwiezdnym kalendarzem. Wino to cechuje ciernisty nos, surowość i głębia. Wyczuwalne są smaki cynamonu, czarnego pieprzu i owoców. Idealnie komponuje się z czerwonym mięsem.
- .