Szampania… Północno-wschodnia część Francji należąca do regionu administracyjnego Grand Est. Właśnie tam produkowane są od wieków słynne wina musujące- szampany. Nawiązujące nazwą do tej historycznej krainy i posiadają wyłączne prawo do używania owej nazwy. Sekret trunków, według ekspertów, tkwi nie w produkcji, ale w samych winogronach. Dzisiaj natomiast skupimy się nie na szampanach, ale nalewkach. Konkretnie na jednej – Ratafia de Champagne, która swoje korzenie również ma w Szampanii.
Niezwykła nalewka– Ratafia
Ratafia de Champagne traktowana jako aperitif Szampanii. Produkowany z największą starannością, aby zachować jego rodową tradycję. Ratafia wytwarzana z wysokiej jakości moszczu winogronowego ze szczepu Pinot Noir i alkoholu. Dzięki czemu jej złotawy kolor zachęca do spróbowania, a aromat gruszki i jabłka wręcz zniewala.
W smaku można dostrzec nuty owoców, takich jak suszone śliwki, pomarańcze, miodu oraz orzechów włoskich. Co sprawia, że na długo pozostaje nam orzeźwiający posmak w ustach. Wszystko to jest zasługą kilkuletniego dojrzewania w dębowych beczkach.
Kompozycja smaków
Ratafia de Champagne posiada aksamitną konsystencję, a aromat sprawia, że idealnie łączy się z serami pleśniowymi typu Bleu d’ Auvergne AOP czy Fourme d’Ambert AOP.
Dla lubiących słodycze poleca się go do czekoladowych deserów, jak np. crème brȗlée, natomiast zaskakująco dobrze smakuje również z Foie Gras .
Wróć do listy wpisów