Tete de Moine to wyjątkowy ser pochodzący ze Szwajcarii. Podobnie jak wiele innych szwajcarskich specjałów jest on bardzo ceniony i poszukiwany przez smakoszy z całego świata. W tym artykule opiszemy charakterystykę i smak sera Tete de Moine, sposób jego produkcji oraz najlepszy sposób na jego podanie. Dowiesz się również, gdzie kupić ten wyjątkowy ser w Polsce.
Charakterystyka i smak sera Tete de Moine
Ser Tete de Moine jest wytwarzany z mleka krowiego, z którego usuwa się tłuszcz. Ser ma wtedy bardzo niską zawartość tłuszczu, co czyni go idealnym dla osób, które chcą ograniczyć ich spożycie. Tete de Moine ma kremową konsystencję, delikatny smak i piękny aromat. To delikatne połączenie smaku i zapachu czyni z Tete de Moine jedyny w swoim rodzaju ser. Sposób produkcji sera Tete de Moine jest bardzo skomplikowany i wymaga specjalistycznej wiedzy. Ser jest wytwarzany z mleka krowiego, które jest poddawane procesowi pasteryzacji, czyli podgrzewaniu w celu zniszczenia bakterii. Następnie, do mleka dodawane są kultury bakterii, które powodują proces fermentacji. Mleko jest pozostawiane do zgęstnienia i następnie nakładane na specjalne formy, w których ser jest wyciskany. Ser jest osuszany i dojrzewa przez około 3 miesiące, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji i smaku.
Sposób podania tete de Moine
Najlepszym sposobem na podanie sera Tete de Moine jest użycie specjalnego noża do tarcia, znakomitego narzędzia służącego do tworzenia pięknych, spiralnych wiórków sera. Ser należy podawać w temperaturze pokojowej lub trochę schłodzony. Jest doskonałym dodatkiem do sałatek, makaronów i dań mięsnych. Idealnie smakuje z szampanem lub winem białym.
Sery Szwajcarskie
Sery szwajcarskie to wyjątkowa gałęź szwajcarskiej kuchni, która cieszy się ogromnym uznaniem na całym świecie. W Szwajcarii produkowanych jest ponad 450 różnych odmian sera, z których każda ma swoje specyficzne cechy. Podobnie jak Tete de Moine, Szwajcarskie sery słyną z delikatnego smaku, pięknych aromatów i doskonałych jakości odżywczych. Wyróżniają się również wytrzymałością, ponieważ można je przechowywać przez wiele miesięcy bez utraty ich wyjątkowego smaku i zapachu.
Gdzie kupić ser tete de Moine?
Tete de Moine jest trudny do zdobycia i dostępny tylko w wybranych miejscach. Jednym z takich miejsc jest Flomaro, internetowy sklep dla smakoszy, specjalizujący się w wysokiej jakości produktach spożywczych. W ofercie Flomaro znajdziesz również wiele innych wyjątkowych produktów ze Szwajcarii, w tym sery, wina i wiele innych przysmaków.
-
Szwajcarski ser długodojrzewający „Käser”28.80 zł – 129.60 zł
-
Ser szwajcarski Fondue Swiss – gotowe fondue59.00 zł
-
Górski ser szwajcarski Altberg BIO 12 miesięczny29.60 zł – 133.20 zł
-
Produkt w promocjiSer Kaltbach z truflami49.80 zł – 249.00 zł
Poprzednia najniższa cena: 49.80 zł.
-
Ser szwajcarski Appenzeller extra noir52.90 zł – 264.60 zł
-
Produkt w promocjiKaltbach z Alp Szwajcarskich45.40 zł – 193.00 zł
Poprzednia najniższa cena: 45.40 zł.
-
Ser Tete de Moine AOC55.30 zł – 138.30 zł
-
Ser szwajcarski Appenzeller AOC Gold dojrzewający 5 miesięcy54.20 zł – 248.00 zł
-
Ser Gruyere szwajcarski AOC dojrzewający 15 miesięcy57.80 zł – 264.00 zł