Dlaczego wino węgierskie?
Po latach importowania win francuskich zdecydowaliśmy się na urozmaicenie naszej oferty. Nasz wybór padł na szczególny punkt na winiarskiej mapie świata – tj. Węgry, a dokładniej wyjątkowy region Villány.
Nasz wybór nie był przypadkowy. Region Villány nie tylko jest najbardziej renomowanym regionem winiarskim na Węgrzech. Co najważniejsze słynie on z produkcji czerwonych win opartych głównie na szczepach francuskich: cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot i syrah. Region posiada winnice o powierzchni około 2000 hektarów.
Ten niewielki region na południu Węgier (tuż przy granicy z Chorwacją) odznacza się wyjątkowym mikroklimatem i podłożem glebowym. Suche powietrze i wysokie temperatury latem (a przede wszystkim największa liczba godzin nasłonecznienie na Węgrzech) sprzyjają uprawom szczepów wywodzących się z Bordeaux. W całym regionie właściwie dominuje mikroklimat porównywany do klimatu śródziemnomorskiego. Jednak najkorzystniejszym czynnikiem jest żyzna gleba lessowo-wapienna, z grubym poziomem próchniczym związanym węglanem. W wielu miejscach, szczególnie na stokach góry Villány pod poziomem próchniczym znajduje się masywna warstwa skalna. Dzięki niej krzewy winogron zmuszone są głęboko drążyć korzeniami w wapiennych warstwach skalnych, podobnie jak w regionie Bordeaux.
Jak łatwo zatem zauważyć importowane przez nas wino z Villány stanowi idealne dopełnienie naszej oferty win francuskich. Polecamy degustacje porównawcze win z Tiffán’s Winery z naszymi wybornymi winami z Bordeaux (zarówno Saint-Emilion, jak i Pomerol), a także degustacje w towarzystwie serów francuskich i kiełbas węgierskich.
Tiffán’s Winery
Producentem, z którym rozpoczęliśmy współpracę jest Tiffán’s Winery. Jest to winnica rodzinna szczycąca się wielowiekową tradycją winiarską. Jej założycielem i właścicielem jest Ede Tiffán, który produkcją wina zajmuje się od 1967 roku. Po upadku komunizmu na Węgrzech Ede Tiffán jako pierwszy rozpoczął profesjonalną produkcję wysokojakościowego wina na południu Węgier. Dzięki swoim rozległym kontaktom z winiarzami z Francji był w stanie rozpocząć w Villany uprawy szczepów francuskich.
To właśnie dzięki temu region Villany zaczął słynąć z produkcji wyjątkowych kupaży w stylu bordoskim. Już w 1991 roku Ede Tiffán zdobył prestiżowy tytuł Węgierskiego Winiarza Roku. Jego słynne wina takie jak Principium, Lucia, czy Cuvée Carissimae stały się nie tylko powszechnie rozpoznawalne na Węgrzech, ale szybko zdobyły także międzynarodowe uznanie, którym Tiffán’s Winery cieszy się po dzień dzisiejszy. Jesteśmy dumni, że jako jedyni sprzedajemy jego wino w Polsce.
Pragniemy Wam udowodnić, że wino węgierskie to nie tylko słodki likierowy Tokaj, czy Egri Bikaver z Egeru. Węgry to przede wszystkim wysokiej jakości wytrawne głębokie w smaku wina czerwone. To eleganckie francuskie szczepy uprawiane od kilkudziesięciu lat na glebach wapiennych w warunkach klimatycznych przypominających klimat śródziemnomorski. To wina, których odkrywanie jest równie fascynującą przygodą, co podróż po najlepszych apelacjach Bordeaux. Zatem zapraszamy Was do skorzystania z naszej oferty win węgierskich.
Autor: Jakub Przytocki
Wróć do listy wpisów