Krajobraz Sabaudii ukształtowany przez winorośla
Pola winorośli odgrywają znaczącą rolę w rozwoju krajobrazu Sabaudii. U podnóża pasma Alp winnice rozciąga się na cztery departamenty: Savoie, Haute-Savoie, Isère i Ain. Na obszarze prawie 2000 ha, głównie na departamentach Sabaudii i Górnej Sabaudii. Francuzi mogą być dumni z win pochodzących z tego regionu. Wśród nich są Roussette de Savoie, Crépy, Seyssel i regionalna apelacja Vin de Savoie.
Winorośl uprawiana jest w Sabaudii już od czasów starożytnych dzięki interwencji Rzymian. W średniowieczu duchowieństwo przyczyniło się stanowczo do rozwoju tego regionu, utrzymując produkcję wina i kultywując tradycyjne smaki. Stopniowe znoszenie pańszczyzny doprowadziło do gruntownych zmian. Doszło do parcelacji gruntów, a co za tym idzie podziału na mniejsze pola uprawne winorośli. W tym czasie zaczęto również rozróżniać zawód rolnika od winiarza. W 1860 roku przyłączono Sabaudię do Francji, co sprawiło, że wina z tego regionu stały się bezpośrednią konkurencją dla win z południa kraju. Wzrost produkcji wina został powstrzymany pod koniec XIX wieku przez pojawienie się filoksery, czyli szkodnika żywiącego się winogronami. Plaga doprowadziła do ogromnego kryzysu w produkcji wina, który dotknął cały kraj. Dzięki zastosowaniu szczepionek Sabaudzkie winnice powróciły do poprzednich rozmiarów. Nieustannie produkcja win z tego regionu ulega zwiększeniu przy jednoczesnym poszanowaniu środowiska naturalnego i zachowania jakości.
Królestwo rodzimych odmian winogron
Sukces win z regionu Sabaudii spowodowany górzystym klimatem ze stromymi zboczami cieszącymi się dobrym nasłonecznieniem. Wyraźny mikroklimat nadaje winom szczególny charakter, a w połączeniu z know-how winiarzy wszystkie butelki posiadają osobliwą finezję alpejskich wyrobów.
U podnóża Alp winnice rozciągają się na obszarze 2000 ha, rozłożone są głównie na departamentach Górnej Sabaudii. Wina z tego regionu cechują duża różnorodność a ze względu na usytuowanie, również wyjątkowy i unikalny smak. Królują w nim Roussette de Savoie, Crépy, Seyssel, jak również regionalna apelacja Vin de Savoie. Najbardziej znane z tego regionu są wina białe z powodu swojej oryginalności i charakteru. Podstawowymi szczepami są Jacquère, Roussane (Chignin-Bergeron), jak również Altesse (AOC Roussette de Savoie). W przypadku win czerwonych możemy wyróżnić Mondeuse (emblematyczny), Gamay, Pinot Noir. W naszym sklepie znajdziecie wiele pozycji win pochodzących z okolic Chambéry, dzięki którym poznacie prawdziwy charakter Sabaudzkiego wina. Soyez benis!
Idealna kompozycja kuchenna
Charakter win sabaudzkich stanowi nieodzowny element kuchni alpejskiej. Zarówno wina białe jak i delikatne czerwone (Mondeuse) komponują się z dwoma podstawowymi składnikami kuchni sabaudzkiej, a mianowicie serem i ziemniakami. Najbardziej popularnymi i polecanymi daniami pasującymi do francuskich win z Sabaudii są Fondue, Raclette oraz Tartiflette. W wersji klasycznej Fondue oznacza kawałki pieczywa maczane w gorącej masie z sera emmental, beaufort, gruyère, comté czy reblochon z dodatkiem białego wina, jak również przypraw. Raclette to zarazem nazwa wspaniałego alpejskiego sera oraz dania, które polega na podgrzaniu sera na specjalnej maszynie, jak również zeskrobaniu stopionej masy na ziemniaki wraz z wędlinami, delikatnymi korniszonami oraz sałatką z sosem vinegrette. Tartiflette to rodzaj zapiekanki z ziemniakami, boczkiem, cebulą, śmietaną oraz białym wytrawnym winem. Idealne dania na okres jesienno zimowy. Do powyższych dań proponujemy zarówno białe jak i czerwone wina z ukochanego przez nas regionu Sabaudii. Wieczór z taką kompozycją zapewni niezapomniane doznania kulinarne i przeniesie nas w region Alp Francuskich.
W naszym sklepie znajdą Państwo niezbędne sery to sporządzenia dania, które idealnie wpasuje się w klimat win z Sabaudii.
Wróć do listy wpisów