Francuska kuchnia należy do najwykwintniejszych na świecie i często jest kojarzona z bardzo trudnymi i czasochłonnymi daniami. Na szczęście nie wszystkie dania znane z Francji są tak wymagające i bez trudu można znaleźć dania bardzo proste do wykonania. Jednym z nich jest francuskie danie z aromatycznym serem raclette w roli głównej! Wybraliśmy je, ponieważ spełnia 3 warunki potrawy idealnej: jest proste, przepyszne, a wszystkie składniki są łatwo dostępne.
Raclette – skąd pochodzi?
Raclette to półtwardy, pełnotłusty ser dojrzewający produkowany z krowiego mleka. Choć ser pochodzi pierwotnie z górzystych regionów Szwajcarii, ser ten stał się również bardzo popularny we Francji (nazwa „raclette” pochodzi od francuskiego słowa „racler”, co oznacza „skrobać”). To właśnie w tamtych rejonach alpejscy pasterze chcąc się posilić, zostawiali kawałek sera obok ogniska, aby się roztopił, a następnie zeskrobywali go na pieczywo lub ziemniaki. Obecnie na rynku jest dostępnych wiele specjalnych palników lub foremek do serwowania sera w domu; nie martwcie się jednak, jeżeli ich nie posiadacie, spokojnie wystarczy również zwykły piekarnik.
Samo przygotowanie raclette nie jest zbyt skomplikowane, można powiedzieć, że wręcz banalne. Polega ono głównie na przygotowaniu odpowiednich składników warzywnych, jak również mięsnych oraz roztopieniu sera. Raclette idealnie sprawdza się jako przekąska w gronie przyjaciół: każdy może dowolnie dobierać również miksować swoje ulubione dodatki. Poniżej przygotowaliśmy dla Was przepis na na danie w dwóch wariantach: z dodatkiem wędlin, jak również samych warzyw.
Przepis na raclette z wędlinami
Ser z gotowanymi ziemniakami oraz mixem francuskich wędlin
Na porcję dla 2 osób będziecie potrzebować:
- ok. 400g sera raclette
- 500g ziemniaków
- 300g wędlin (według uznania): Jambon Cuit , Jambon de Savoie, Saucissons
- bagietka (opcjonalnie)
Ziemniaki dokładnie myjemy, a następnie gotujemy w skórkach aż do miękkości. Odcedzamy i przecinamy na połówki. Jeżeli posiadamy urządzenie przeznaczone do serwowania raclette, ziemniaki oraz wędliny podpiekamy razem na płycie, ser natomiast roztapiamy na osobnej patelence. Podpieczone dodatki polewamy roztopionym serem. Ziemniaki wraz z wędlinami możemy również wyłożyć w żaroodpornym naczyniu, przykryć plastrami sera, a następnie podpiekać przez 10 min w 180C. Voila!
Przepis na raclette wegetariański
Raclette z warzywami
Na porcję dla 2 osób będziecie potrzebować:
- ok. 400g sera raclette
- pomidorki
- 2 czerwone papryki
- 1 cukinia
- korniszony
- brokuł (lekko podgotowany)
- 1 słoik marynowanych pieczarek
- bagietka
Cukinię pokrój w plastry, a paprykę w paski. Wymieszaj w oliwie z dodatkiem soli, pieprzu, jak również czosnku. Możesz je lekko przysmażyć na patelni oraz podpiec w piekarniku. Brokuł lekko podgotuj w osolonej wodzie. Pieczarki odcedź z zalewy. Przygotowane w ten sposób warzywa możesz podawać jak w wariancie I – podpiekane na płycie polewaj roztopionym serem lub zapiecz w piekarniku.
Jakie wino do raclette?
Naszą propozycją jest Les Abymes ‘’Les Granges Longes’’ – białe, wytrawne francuskie wino z regionu Savoie ze szczepu Jacquère będzie stanowić idealny dodatek do raclette, jak również innych serów. Pamiętajcie, że wszystkie wymienione wyżej składniki, jak również inne francuskie cymesy możecie znaleźć na naszej stronie internetowej lub zakupić bezpośrednio w lokalu. Na stacjonarne zakupy, zapraszamy do Flomaro Deli & Wine na ul. Krupnicza 14 w Krakowie.
Wróć do listy wpisów